PVC stolarija – da li je pravi izbor za vaš dom?

PVC stolarija

U izrazu PVC stolarija, PVC je skraćenica za polivinil hlorid. To je sintetički materiјal, koji je postao veoma popularan. Ova plastika je u širokoj upotrebi i koristi se za proizvodnju dečijih igračaka, vrećica za krv, prozora i tako dalje. Zbog čega se PVC stolarija preporučuje za vaše domove, saznaćete u narednim redovima.

Karakteristike PVC materijala

PVC je čvrst, ali lagan materijal, zbog čega je rado viđen u građevinskim konstrukcijama. Veoma je lak za obrađivanje, jer se lako reže, vari i spaja. Baš zato je PVC stolarija i uzela maha, jer ga je lako spojiti u oblik prozora, vrata i drugih elemenata. Iz istog razloga ga vole i dizajneri. Ovaj materijal je otporan na abraziju, kao i na koroziju i hemijsko truljenje. Veoma je dugovečan, pa će tako vaš prozor ili vrata trajati duže od 40 godina. Ono što je takođe veoma važno jeste činjenica da PVC nije lako zapaljiv materijal.

PVC stolarija u vašem domu

Osim želje da promenite izgled svog enterijera ili eksterijera, PVC stolarija bi trebalo da bude vaš izbor i kada želite bolju zvučnu i toplotnu izolaciju. Samim tim se povećava energetska efikasnost, a uštede će biti vrlo brzo vidljive. Veruje se da osnovni, petokomorni profil, može da uštedi i do 30% energije. Ukoliko se odlučite za ovaj potez,odnosno promenu stolarije, neka bude u periodu od proleća do jeseni, kako bi se zidovi dobro osušili. Takođe, obratite pažnju na PVC profil kao i na broj komora, u odnosu na vaše potrebe. Još jedna od važnih karakteristika ove stolarije jeste lako održavanje, jer je dovoljno samo brisanje prašine i pranje stakala.

Kako odabrati?

PVC stolarija se prvenstveno odnosi na prozore i vrata. To mogu biti ulazna vrata, sobna vrata, prozori u sobama gde boravite češće ili manje. Prvi kriterijum za odabir je upravo to – koliko ste često u određenom delu doma. Tamo gde ste češće, birajte profile sa vise komora i obrnuto. Suština je u stepenu termoizolacije – što vise komora, stepen termoizolacije je veći. Kada je reč o ulaznim vratima, odaberite PVC materijal ukoliko ona nisu direktno izložena vremenskim nepogodama. Za sobna vrata odaberite onaj model koji se najbolje uklapa u sam enterijer i obavezno ih uskladite sa prozorima. Kada govorimo o prozorima, odaberite one sa komarnicima ili bez njih, kao i sa roletnama, venecijanerima, sve prema vašim potrebama i u skladu sa unutrašnjim izgledom doma, kao i spoljnim zidovima.