Stolarija: Da li su za vas PVC prozori ili ALU prozori?

Većina od nas u svom domu ima drvenu stolariju, no kada se menja stolarija, najčešći izbor je – PVC prozori ili ALU prozori.  Ona ima određen vek trajanja i kada dođe vreme da je menjamo postavljamo sebi pitanje da li je bolja PVC ili ALU stolarija. Svaka ima i prednosti i mane, a najbolje je da odlučite na osnovu svojih potreba.

Stolarija – PVC prozori

PVC prozori vrlo su čest odabir kada se menja stolarija. Oni su izuzetni izolatori, a slikovit primer nam govori da ako je u stanu 20 stepeni, a napolju nula, na prozoru će biti 17 stepeni. Dakle, gubici su minimalni. Obrnutoje u letnjim mesecima – sprečava se ulazak toplog vazduha. Oni se razlikuju po profilima, u odnosu na broj komora koje imaju. Postoje trokomorni, četvorokomorni, petokomorni, šestokomorni i osmokomorni PVC prozori. Odlično dihtuju, pa su savršeni i kao zvučni izolatori. Ovi prozori su veoma laki za održavanje. Ojačani su čelikom. Dostupni su u različitim bojama, ali to zna da utiče na cenu. Bojenje se radi PVC folijama ili nanošenjem akrilnog sloja. Mana im je što može doći do skupljanja ili širenja, kada dođe do temperaturne razlike, pa možete imati problema sa otvaranjem i zatvaranjem prozora.

PVC prozor

Stolarija – Aluminijumski prozori

Iako su PVC prozori najčešća pojava kada su novi stanovi u pitanju, sledeći izbor su aluminijiumski prozori. Oni su prvenstveno otporni na sve spoljašnje uticaje, a moguće ih je farbati u boju koja vama odgovara. Lošiji su izolatori od PVC prozora, odnosno u njih se najčešće ugrađuje termoizolacioni materijal. Dele se na one sa termičkim prekidom i bez termičkog prekida. Naravno, oni koji nemaju termički prekid koriste se tamo gde tolpotna izolacija nije potrebna. Posebno su pogodni za velike otvore, kao i za prostorije koje nisu namenjene za stanovanje. Takođe su jednostavni za održavanje, a bitan je i ekološki aspekt – material je prirodnog porekla.

Alu prozori

Kada birate prozore, bez obzira da li su na stambenom, pomoćnom ili komercijalnom objektu, obavezno vodite računa i o estetskom momentu. Neka se uklopi sa zidom i vratima. Funkcionalnost je na prvom mestu, ali ni lep izgled ne bi trebalo da bude zapostavljen.