Enterijer: Odaberite stil za uređenje svog stana

uređenje doma

Većina ljudi koje znamo, pa i mi sami, živimo u domovi koji nisu tematski uređeni. To znači da nam nije prioritet uređenje doma, ne vodimo računa o materijalima i bojama koje se slažu u skladu sa nekim lajt motivom. Najčešće imamo uklopljen različit nameštaj, a enterijer nam je uređen detaljima koji nas asociraju na određene uspomene.

Ona druga grupa, koja je u manjini, itekako vodi računa o stilu i kako uređenje doma predstavlja njih i njihov status. Za ovaj posao se najčešće angažuju profesionalci, koji procenjuju prostor, savetuju vlasnike i pomažu im u opremanju stana ili kuće. Predlažemo vam neke od najpopularnijih stilova, koji bi vam se mogli dopasti.

Evropa

Viktorijanski stil  namenjen je onima koji zaista vole evropsku kulturu. Dizajn enterijera na ovaj način podrazumeva pre svega elegantnost. Nameštaj bi trebalo da bude masivan, pa je ovaj stil odličan za velike prostore. Može da bude i tapaciran. Poželjni su mermer i tapete, a detalji bi trebalo da budu raskošni. U tom smislu u obzir dolaze kristalni lusteri. Ovde materijali sa cvetnim detaljima, kao i životinjski print neće biti suvišni. Drugi stil u ovom maniru je francuski. On je romantičan i nežan. Ovde je bela boja dominantna, ali i pastelne nijanse. Poželjni su detalji od kristala, kao i cvetni dezeni, ali i nameštaj ili elementi od pozlate i kovanog gvožđa.

uređenje doma

Viktorijanski stil

Azija

Najpopularniji stil sa ovog kontinenta je japanski. On odiše minimalizmom. Osnovna odlika mu je funkcionalnost i praktičnost. U njemu bi trebalo da osećate harmoniju, koja se rađa iz jednostavnosti. Osnovni materijal koji je u upotrebi u ovom stilu jeste drvo. U skladu sa njim koristi se crvena boja. Ovde su poželjni  porculanski detalji, a posebno figure zmaja ili, neizostavno, Bude. Uključuju se i lampioni, kao i jastuci, pogotovo oni manjih dimenzija.

japanski-stil

Afrika

Ovaj stil je poželjan za one kojima je prodaja stanova prilika da pronađu kutak za sebe  u kome će stvoriti svoj mistični svet. Predstavlja toplu kombinaciju zemljanih i jarkih boja. Ovde se koriste detalji od drveta, kao i životinjska tematika na tkaninama. Posebno je inspirativan marokanski stil, koji je vrlo egzotičan. Ovde su dobrodošle jarke tkanine i tamno drvo, sa gravurama, odnosno oni komadi koji  su  izrezbareni. Zidovi mogu da budu beli, kako bi uneli svežinu.  Neizostavne su lampe kao detalji.

marokanski-stil

Marokanski stil

Postoje i drugi stilovi, koji su najčešće kombinacija različitih elemenata. To su gradski stil,  koji je udoban i savremen ili seoski stil, čija je karakteristika nostalgija. Za dizajn enterijera inspirativni su i eklektički  stil, koji je pomalo ekscentričan. Tu je internacionalni stil, u kome je akcenat na brendovima i dizajniranim komadima, pa je prilično skup. Sa druge strane,  mediteranski stil je opušten i jednostavan.