Odaberite najbolja sobna vrata za svoj dom

Sobna vrata

Sigurno nikada niste previše pažnje posvećivali vratima, kao delu enterijera u vašem domu. Međutim, osim što fizički odvajaju prostorije jednu od druge, ona imaju i druge bitne funkcije.

Sobna vrata nas štite od promaje, sprečavaju da se šire mirisi, obezbeđuju nam privatnost, a takođe su važan deo izolacije, kako toplotne, tako i zvučne. Zbog svega ovoga trebalo bi da odaberete ona koja će se najbolje uklopiti u vaš prostor i zadovoljiti vaše potrebe.

Koji model vrata odabrati?

Izbor modela prvenstveno zavisi od toga koliko je velik prostor u kome živite, kao i kog su kapaciteta zidovi. Kupci se najčešće opredeljuju za jednokrilna vrata, jer zauzimaju manju površinu. Za nešto manje stanove preporuka su i klizna vrata, zbog uštede prostora. Tamo gde je zid širi mogu da se koriste i dvokrilna vrata. Njih treba birati za dnevnu sobu ili za trpezariju, kada su u kombinaciji sa staklom, tamo gde želite da ima što više svetla. Takođe, odaberite model na osnovu toga da li vam je potrebna izolacija ili ne. Tada birajte sobna vrata, koja su ispunjena izolacionim materijalom, kao što su vuna ili karton ili ona sa praznim središtem.

sobna-vrata-jassteam

Koji materijal odabrati za sobna vrata

Ovaj izbor najviše zavisi od toga kako vam izgleda enterijer u domu. Na osnovu njega odabraćete PVC vrata, drvena vrata, aluminijumska vrata ili kombinacije sa staklom. Tu si furnirana vrata, koja su obložena furnirom, koji naglašava svu lepotu drveta. Postoje i ona od medijapana. U pitanju je vlaknena ploča srednje gustine, koja je izrađena od bukve, smreke, jele i lesa. Dodat je lepak, koji se presuju na visokoj temperaturi U ponudi se mogu naći i sobna vrata sa CPL folijom, koja predstavlja visokootporni materija. On se dobija natapanjem vlakana smolom. Tu su i ona sa melanimskom folijom, koja ima svrhu da oplemeni vrata napravljena od iverice. Prednost je što se može pronaći u različitim dezenima i bojama, sjana ili mat, kao i različite strukture – glatke ili neravne. Obavezno obratite pažnju i na materijala od koga su izrađene brave i kvake, kao i šarke i štokovi. Najbolje bi bilo da je u pitanju mesing ili čelik.

Kako da vrata prilagodite enterijeru?

Sigurno je da penthausi i garsonjere ne mogu imati isti model vrata, pa ponekad čak ni isti materijal za njihovu izradu. Za svedenije prostore odgovaraju vrata sa gravurama, dok će tamo gde su prisutne jake boje i detalji biti neophodna neutralnost. Dakle, osmotrite svoj prostor, vidite u kom je stilu uređen, da li su u upotrebi više prirodni ili veštački materijali, kakav vam je nameštaj, od kog su materijala prozori… Odgovor koja vrata bi trebalo da odaberete dobićete odmah!