Enterijer: Uređenje doma – pravi ambijent za vašu dnevnu sobu

Uređenje doma počinje od prostora u kojem provodimo najviše vremena kada smo budni svakako je dnevna soba ili dnevni boravak. Ovde okupljamo svoju porodicu i prijatelje, provodimo slobodno vreme, a ukoliko nemamo trpezariju, ovde i obedujemo.

Zbog toga je veoma važno da posvetimo pažnju temi kao što je dizajn enterijera. U prostoru u kome smo toliko dugo trebalo bi da se osećamo lepo, da nam bude udobno i prijatno. To zavisi od nameštaja, njegovog rasporeda, kao i od boja, osvetljenja i slično.

Koji nameštaj odabrati?

Uređenje doma iziskuje dosta planiranja i budžet koji prosečno domaćinstvo mora pažljivo da planira. Osim balansiranja između troškova, prva stvar o kojoj bi trebalo voditi računa pri izboru nameštaja jeste stil. Da li želimo nešto tradicionalno ili moderno, elegantni starinski nameštaj ili nešto u hipi stilu. Od toga će zavisiti i koje materijale biramo – drvo, plastiku, tkaninu. Najvažnije je da procenite koje veličine bi trebalo da bude svaki komad nameštaja, odnosno kolike dimenzije su preporučljive.

Ovde će vam odlično koristiti usluge koje nude kompanije ili frme koje se bave proizvodnjom nameštaja po meri. One često ujedno nude i dizajn enterijera. Za mali prostor odaberite jednostavniji nameštaj, dok u velikom možete priuštiti masivne komade. To mogu biti fotelje, dvosedi, trosedi, ugaone garnitue, odnosno svaki komad koji je lak za uklapanje u prostor i kombinovanje.

Ukoliko imate malu decu, izbegavajte nameštaj sa oštrim ivicama. Garniture za sedenje neka budu od materijala koji se ne haba lako, a police i vitrine birajte tako da su lake za održavanje. Odaberite oblik stola u odnosu na to koliko prostora zauzuma, a odlična ideja je onaj koji je na razvlačenje. Kada unesete osnovni nameštaj u sobu, uklapajte detalje u visu lustera, lampi, slika, jastučića, zavesa i drugih detalja.

Kako uklopiti boje?

Dizajn enterijera neodvojiv je od pojma sklad. Elementi koji se uklapaju moraju da budu kao delovi slagalice – da svaki od njih doprinosi savršenoj slici. Zbog toga je veoma bitno da nameštaj dobro ukombinujete sa bojama zidova ili obrnuto.

Jedno od osnovnih pravila jeste da za prostorije koje su tamnije izaberete boje sa sjajem, jer one reflektuju svetlost. Svetlije boje koristite ukoliko je vaša prostorija niža i manja, jer ćete je tako vizuelno proširiti. Suprotno, ukoliko želite da prostoriju učinite manjom, nižom i toplijom, koristitie tamnije nijanse.

Kako ne biste pogrešili, najbolje da iskoristite ton kartu. Uporedite je sa svakim komadom nameštaja, a potom tu boju uporedite sa onom koju želite za vaše zidove. Kada pronađete najbolju kombinaciju, zabeležite šifru boje i na taj način pronađite onu pravu u farbari.